Çini Boyamada Yapılan En Yaygın Hatalar

11-07-2025 10:32
Çini Boyamada Yapılan En Yaygın Hatalar

Çini, basit gibi görünse de çok fazla emek, titizlik ve zaman gerektiren bir sanattır. Çinide başarılı olabilmek için büyük emekler vermek gerekir. Elbette başlangıç aşamasında her çini sanatçısı çeşitli hatalar yapar. Bu hatalardan kaçınmak için ne gibi hatalar yapıldığı ve doğrusunun ne olduğu konusunda da fikir sahibi olmak gerekir. Sizler için çini boyamada sık yapılan hataları araştırdık ve bu hatalardan kaçınmanız için hemen sizlerle paylaşıyoruz.

Yüzey Hazırlığını İhmal Etmek

Çini sanatında başarılı olabilmek için sabırlı olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Yapılan en yaygın hata ise temizlenmemiş olan yani kirli yüzeye boyama çalışması yapmaktır. Boyama işlemine başlamadan önce mutlaka yüzey temizliğini titizlikle yapmanız gerekir. Yüzeyde yağ, toz, kalıntı ya da parmak izi olmamalıdır. Eğer yüzeyde kir varsa bu durumda boya yüzeye tam olarak tutunamaz. Aynı zamanda boyanın yüzeye homojen şekilde dağılması da mümkün olmaz ve istenmeyen boya katmanları ile karşılaşabilirsiniz. Bu da çini boyamada asla istenmeyen bir durumdur.

Yanlış Fırça Seçimi

Her boyama işlemini aynı fırça ile yapmak ya da kalitesiz fırçalar kullanmak da yapılan yaygın hatalar arasında yer alır. Çini boyamada yapılan hatalar arasında en yaygın olanlardan biri desen çalışmalarında kalın fırçalar kullanmaktır. Bu nedenle mutlaka desenin türüne göre fırça seçiminin gerçekleştirilmesi gerekir. Geniş renk dolguları için kalın yapıda fırça çeşitlerini kullanabilirsiniz ancak desenler için ince uçlu fırçalar arasından seçim yapmanız gerekir.

Boyayı Aşırı Sulandırmak veya Yoğun Kullanmak

Boyanın kıvamının ideal biçimde ayarlanmaması da sık yapılan hatalardan biridir. Eğer boyayı çok fazla sulandırırsanız renk tutmaz. Az sulandırmanız ise boyanın kabarık görünmesine ya da çatlamasına neden olur. Akışkan ancak sürdüğünüzde hemen dağılmayacak bir kıvamı yakalamanız gerekiyor. Fırçaya aldığınızda boya topaklanıyorsa kıvamında sorun var demektir. Obje yerine önce deneme amaçlı farklı bir alana sürerek boyanın kıvamını test edebilirsiniz. Çizgiler net şekilde çizilebiliyorsa kıvamında sorun yok demektir.

Kontur Hataları ve Kuruma Süresine Uymamak

Kontur çizimleri, çini sanatına yeni başlayanları en çok zorlayan unsurlardan biridir. Kontur çizgilerinin kırık, titrek ya da dengesiz olması ise sık yapılan hatalardan biridir. Deseni net şekilde çizmenizi engelleyen bu hatadan kaçınmanız gerekir. Bu nedenle kontur çizgilerini çizerken aceleci davranmamalı, sakin ve sabırlı olmalısınız. Konturun kurumasını beklemeli ve sonrasında renklendirme aşamasına geçmelisiniz.

Fırınlama Sürecini Yanlış Yönetmek

Maalesef fırınlama aşamasında da sıklıkla hata yapılıyor. Sıcaklığın yanlış ayarlanması, çini boyama ve desen çalışmalarının bozulmasına neden olabilir. Kullanılan boyanın ve boyanan malzemenin türüne göre fırınlamada sıcaklık değerleri değişebilir. Ancak çoğunlukla 900-950°C aralığının seçildiğini de eklemek gerekir. Fırını önceden bu ısı düzeyine gelene kadar ısıtmayı unutmayın. Fırın ısındıktan sonra içerisine objeyi koyun.

Fazla Katman Uygulamak

Rengin daha yoğun görünmesi için üst üste çok fazla katman uygulamak asla doğru bir yöntem değildir. Çünkü bu durumda istediğiniz renk yoğunluğunu elde edebilirsiniz ancak fırınlama sırasında renklerde çatlamalar meydana gelir. Elbette çini boyamada ikinci kat uygulama yapılabilir ancak ilk kat tamamen kurumuş olmalıdır. Üçüncü kat uygulamadan ise kaçınmak gerekir. Renk yoğunluğunu elde etmek için kaliteli çini boyası çeşitleri tercih edilmelidir ve bu ürünleri online sipariş sitemizde bulabilirsiniz.

Boyama Planı Olmadan Başlamak

Bir planlama yapmadan boyama işlemin başlanması hatadır. Ortaya birbiri ile uyumsuz ve dengesiz bir görünüm çıkabilir. Bunun yerine bir planlama yapmalı bir kağıda desen çalışması yapmalısınız. Renkleri de seçerek dengeli, uyumlu ve güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.